Zprávy RSHb

Staň se součástí hry. Regionální svaz pořádá nábor nových rozhodčích

"No referee, no game!", tak zní motto současné kampaně pro nábor nových rozhodčích. Chtěli byste se stát rozhodčím a potřebujete detailnější informace? Využijte tohoto příspěvku, který kromě informací o zaškolení obsahuje i rozhovor s předsedou regionální komise rozhodčích.


Jak vypadá současná situace s rozhodčími v regionu? O tom jsme v rámci rozhovoru hovořili s předsedou regionální komsie rozhodčích panem Jiřím Cíchou

Pane Cícho, můžete osvětlit, jaká je situace s rozhodčími v regionu? Kolik členů přibližně čítá základna, jak náročné je zápasy obsazovat?

Situace s rozhodčími se v regionu celkem ustálila, za což vděčíme Výkonnému výboru regionu Čechy-Sever, ale i týmům, že novinku tzv. povinných rozhodčích přijaly. Jelikož jsme se v dřívější době potýkali s nedostatkem rozhodčích, tak si každým tým musel zvolit svého rozhodčího, který měl povinnost pískat nasazená utkání. Někdo by si řekl, že je to jen přechodná varianta, ale opak se stal pravdou a z povinných rozhodčích byli rázem sudí, kteří chtěli pískat pravidelně. Momentálně máme v regionu zhruba 30 rozhodčích, včetně svazových, což je za mě slušné číslo.

Co musí uchazeč o funkci rozhodčího před získáním licence splnit a absolvovat?

Na úrovni regionální je rozhodčí povinen zúčastnit se webináře, na kterém si musí splnit dva elektronické testy. Jeden je zaměřen na pravidla, druhý na zápis o utkání. Tato varianta platí teprve první rok, dříve se rozhodčí sešli na nějakém určitém místě a tam si poslechli výklad pravidel. Poté si napsali již zmiňované testy. Na úrovni svazových rozhodčích navíc absolvují Cooperův test a test z řádů hokejbalu.

Jaké vlastnosti uchazeče jsou podle vás pro vykonávání funkce důležité?

Z mého pohledu je to určitě nutná dávka odvahy, jelikož ne každý dokáže zvednout ruku na vyloučení. V začátcích je jedno, jestli je vyloučení správné nebo nikoliv, ale ta odvaha hraje velkou roli. Postupem času rozhodčí zjistí, co se píská jako faul a co se naopak v určitých kategoriích odpouští.

Co poté může funkce rozhodčího přinést a nabídnout?

Já osobně jsem do toho šel s vidinou, že si později písknu třeba nějaké utkání Extraligy, ale podívám se pod pokličku i nějakých mezinárodních akcí, což vůbec není nemožné. Rozhodčí u nás všeobecně patří k nejlepším na světě a dokazují to každoroční nasazení na významná utkání, ať už finále, ale i jiné vyřazovací části.

Můžete motivačně prozradit, za jak dlouho a na jakou úroveň se může rozhodčí s dobrým přístupem dostat?

Obrovsky záleží na tom, jestli nováček daný sport hrál, či nikoliv. Pokud patří k těm, co hokejku s míčkem dobře znají, tak mají opravdu lehčí cestu se někam probojovat. Přibližně za tři až čtyři roky se zájemce může dostat mezi mantinely extraligového utkání a zažít ten rozdíl, ať už v chování, ale i kvalitě předvedené hry jednotlivých týmů.

Českomoravský svaz hokejbalu navíc momentálně pro nové rozhodčí nabízí skvělé podmínky. Každý nový rozhodčí totiž pro začátek obdrží dres a helmu zdarma!

K tomu v průběhu podzimu každý proškolený rozhodčí získá další doplňky od Komise rozhodčích ČMSHb a po celou sezónu může využít 50% slevy na nákup oblečení pro rozhodčích (dresy, kalhoty, ribana, ...).

Stále váháte, zda do toho jít? Pak neváhejte vyzkoušet některý z webinářů, který je nabízen hned v několika termínech. Absolvovat školení a získat licenci můžete doslova z pohodlí domova. Webináře navíc budou během podzimní části probíhat každé dva týdny. Veškeré podrobnosti naleznete na tomto odkaze:

Termíny webinářů pro rozhodčí