1. liga

1. Liga: Zhodnocení sezóny pohledem vedoucích ústeckých týmů

Sezóna 1. Ligy v ročníku 2021-2022 je již za námi, známe vítěze i poražené, držitele individuálních ocenění a nyní se v článku podíváme na to, jak hodnotí sezónu vedoucí dvou ústeckých týmů, které v soutěži nastupovali. Kdo byl spokojen a kdo nikoliv, kdo se přihlásí do další ročníku?

1. Jak byste zhodnotil uplynulou sezónu?
2. Koho byste vyzvednul z Vašeho týmu? Dařilo se někomu?
3. Co jste říkal na úroveň soutěže?
4. Jak vidíte budoucnost Vašeho týmu? Budou u Vás nějaké odchody a příchody hráčů?

Ivan Kučera – HBC Ještěři Ústí nad Labem

1. Ani s odstupem se nedá bohužel sezona hodnotit nikterak přehnaně pozitivně, spíše by se dalo říct, že jako nováček jsme nijak nezklamali, udělalo se play-off, ale vyřazení ve čtvrtfinále a ještě v nejkratším možném režimu 3 – 0 je zklamání, doufali jsme ve víc. Bohužel v jarní části sezony se dost klíčových hráčů nepotkalo s formou, kterou měli na podzim a tudíž je čtvrtfinále zřejmě naše letošní maximum.

2. Jak jsem již zmínil, co se týče podzimní části sezony, našel bych celou řadu jmen. Šance jsme si vypracovávali a góly jsme dávali tak nějak přirozeně až možná jednoduše, což se ale ani v nejmenším nepřeneslo do jara. Proto celkově asi nemohu o nikom říci, že by celou sezonu podával nějak nadstandardní výkony. Za zmínku zřejmě stojí asi jen Milan Jelen, u kterého za tuto sezonu pozoruji až raketový progres a i v jarní části sezony se u něj růst nezastavil. V kontextu ne úplně vydařeného jara musím tedy konstatovat, že jsem téměř od každého, včetně sebe, očekával víc.

3. Úroveň soutěže naprosto splnila moje očekávání, až na pár výjimek, kvalitní, vyrovnané zápasy, kde bylo třeba hrát na 100% od první do poslední minuty, což nám bohužel občas dělalo problém.

4. Tuto otázku budu řešit až v následujících týdnech, tyto věci vždy řeším až po úplném skončení sezony. Nějaké odchody a příchody jsou vždycky. Uvidíme také, jakou soutěž budeme příští rok hrát, první liga je, hlavně po úpravě náhrad rozhodčím, už celkem nákladná záležitost, v následujících týdnech tedy bude i toto jedno z hlavních témat.


Martin Zdvořáček – Vlčí smečka Ústí nad Labem

1. Po úspěchu v loňské sezóně a našich výsledcích v podzimní části naší první sezóny v 1. lize, nás začali pasovat na jednoho z favoritů první ligy. My jsme si byli dopředu vědomi toho, že nás v play-off čeká úplně jiná soutěž. Mohli jsme říct, že pro nás bude v první sezóně úspěch postoupit do play-off a pak uvidíme, kam dojdeme, ale cítil jsem, že tým má navíc. Máme v týmu kluky, kteří chtějí vítězit a ne si jen přijít zahrát, proto jsme si šli za tím, že chceme ligu vyhrát. To se nakonec nepovedlo, takže po sportovní stránce u mě zatím převládá trochu zklamání. Obecně ale určitě nemůžeme brát tuto sezónu jako neúspěch. Klub funguje dva roky a myslím, že jsme se i za tak krátkou dobu dokázali dostat našimi výkony a vystupováním do podvědomí hokejbalových příznivců. První zápas 1. ligy v Suchodolu, derby s Ještěry, vyhrané zápasy s extraligovými týmy v Českém poháru, semifinále v Budějovicích a nakonec finálová série se Svítkovem, kde nás doma přišlo podpořit 300 lidí, včetně mladých hokejbalistů. Když k tomu přidáme zážitky, které jsme v této sezóně s touhle partou společně získali i mimo hřiště, tak musím brát sezónu jako povedenou.

2. Osobně jsem šťastný za přístup a výkony brankáře Adama Řehoře, který do sezóny nastoupil výborně a s každým zápasem se posouval výš. Mohl bych jmenovat i další, ale nezůstalo by u několika jmen. Jsem rád za vzájemnou spolupráci našich brankářů. Pokud jsme byli v sezóně kompletní, tak naše obrana byla fyzicky i herně na výborné úrovni. Útoku se gólově dařilo v základní části, v play-off jsme bohužel díky zraněním a absencím museli sestavu často dávat složitě dohromady, ale i tak se kluci dokázali prosadit.

3. Jak jsem už naznačil, tak základní část a play-off jsou pro mě z hlediska úrovně odlišné soutěže. Oproti druhé lize je to určitě skok. I týmy z nižších pater tabulky jsou na zápas vždy dobře fyzicky a takticky připraveni a nedají nám ve hře tolik prostoru. Finálová série pro mě byla tempem srovnatelná s extraligovým play-off.

4. Odchody a příchody určitě nějaké budou. Dokud jsme hráli, budoucnost jsme neřešili. Teď si musíme s vedením a trenérem společně sednout, zhodnotit sezónu a rozhodnout se, jaké budou naše další kroky. Myslím, že se máme kam posouvat. Naše působení a cíle pro další sezónu se budou odvíjet od toho, jaký budeme mít kádr pro příští sezónu a jaké budou časové a výkonností možnosti hráčů. Z týmu ale i po prohraném finále cítím, že nechce, aby naše letošní sezóna byla posledním slovem Vlčí smečky.