Regionální liga

Regionální liga: Zhodnocení sezóny pohledem vedoucích týmů a individuální ocenění

Sezóna 2021-2022 je již za námi, známe vítěze i poražené, držitele individuálních ocenění a nyní se v článku podíváme na to, jak hodnotí sezónu vedoucí jednotlivých týmů. Kdo byl spokojen a kdo nikoliv, kdo se přihlásí do další ročníku a kdo ještě neví? Toto vše v následujících řádcích…

1. Jak byste zhodnotil uplynulou sezónu?
2. Koho byste vyzvednul z Vašeho týmu? Dařilo se někomu?
3. Co jste říkal na úroveň soutěže?
4. Jak vidíte budoucnost Vašeho týmu? Budou u Vás nějaké odchody a příchody hráčů?

Petr Huk – HBC Black&White Děčín

1. Sezona jak na houpačce. Série proher střídaly série výher. Celkově jí hodnotím asi dost negativně, i třeba pro to, že skončilo pár spoluhráčů, kteří ještě nemuseli, ale úroveň na ně byla moc vysoká. Díky tomu jsme potom i play-off odehráli tak nějak na kádrové rezervy a jen jsme se zúčastnili. Škoda toho nesmyslu s podmínkou možností startů hráčů, kteří byli na soupisce již v roce 2021. Myslel jsem, že nám to může být jedno, ale začali jsme nucenou generační obměnu až na jaře a kluci, co si chtěli zahrát, tak nemohli. Tradičně kvůli pitomcům, kterým přerůstá ego jejich IQ. Díky tomu se i hokejbal teď hodně vzdaluje od té myšlenky sportu pro každého, ze které zůstalo jen klišé, ale skutečnost je úplně někde jinde. My už se teď těšíme, že nastoupíme na podzim do pro nás rozumnějšího modelu soutěže, který nás bude bavit.

2. Klasicky vyzdvihovat nebudu, tým by měl fungovat jako celek. Je super, že se dobře adaptovaly nové tváře týmu. To je velké pozitivum této sezóny.

3. K tomu jsem se už vlastně vyjádřil.

4. Uplynulá sezóna byla taková náročnější na docházku a opět nechuť lidí jezdit na některé zápasy. Vzhledem k tomu, že všechno špatné je pro něco dobré, tak jsem tím byl donucen tým obměnit a změnit celkově politiku ve stylu "když nechceš, tak nechtěj". Budoucnost tedy vidím docela v pohodě.

Vladislav Trnka – HSÚ Warriors Chlumec

1. Sezonu lze z našeho pohledu hodnotit trochu za očekáváním. Ve vzniklé soutěži jsme si vybrali „nováčkovskou“ daň a i přes pár výher a zlepšených výkonů byly vidět rozdíly ve kvalitách týmů. Chtěli jsme v naší první sezoně v Regionální lize zkusit bojovat o play off, což se nám nepodařilo. Doufám a očekávám, že týmy, jež jasně dominovali (Dubí, Coma) od další sezony půjdou o ligu výše, aby se soutěž mohla vyrovnat a byla atraktivnější

2. Nevyzdvihnu jednotlivce, ale celý kolektiv. Hráči mají můj dík a poklonu za oddanost a docházku i přes nepříznivé výsledky. Dokázali jsme si udržet týmového ducha, nasbírali i tak dost zkušeností, což nám pomůže do dalších let. Zvláštní dík patří našemu brankáři Lukáši Chabrovi za oddanost a skvělé výkony.

3. K úrovni soutěže jsem se již částečně vyjádřil v otázce první. Doufám, že se příští sezona odehraje trochu v jiném složení.

4. Nějaké menší změny v kádru nastanou, ale zatím je dost brzy cokoliv předesílat.

Václav Jirkovský – Elba DDM Ústí nad Labem B

1. Sezóna byla z našeho pohledu dobrá, i když s umístěním v tabulce nemohu být jako trenér spokojen. Pár zápasů jsme si prohráli sami, pár zápasů se prohrálo o jednu branku. Každopádně mladí kluci získali neuvěřitelnou zkušenost, kterou snad využijí v příštích letech.

2. Tohle je velice těžká otázka. Vzhledem k tomu, že se v týmu točilo více hráčů, tak bych nerad někoho vyvyšoval nad druhé. Upřesním asi tak, že byla utkání, kde zářili brankáři a propadli beci, pak v dalších zápasech propadli brankáři a beci s útočníky dělali možné nemožné. Proto bych zde každopádně vyzdvihl celý tým jako celek.

3. Myslím si, že úroveň soutěže se zlepšuje. Je vidět, že už to nejsou ty týmy, které hrají jen pro "žízeň", nebo někoho seřezat, ale hrají pro radost ze hry a pro body. Hrají zde mladí, ale i velice zkušení hráči a některá utkání mají dost vysokou kvalitu.

4. Budoucnost týmu je malinko nejistá. Nicméně rádi bychom navázali na herní systém, kde v týmu mají místo mladí, nezkušení hráči, ale i junioři, hráči na rozehrání z "A" týmu a také možná někteří starší zkušenější hráči. Odchody a příchody určitě budou, ale na to kdo kam odejde a nebo přijde, je ještě dost brzo. I když nějaké ty plány máme. Vše je prozatím otevřené, až časem uvidíme, co se nám podaří uskutečnit.

Robert Belšan – HBC Perla Řetenice M. L. 1983

1. Tak my v Perle jsme rádi za každou odehranou sezonu vzhledem k našemu věku, tedy věku těch co chodí. Po sportovní stránce jsme asi v základní části udělali maximum a cílem bylo semifinále. Zde jsme vybouchli a jednoznačně nás Coma vyškolila. A nemá cenu říkat, že jsme hráli v oslabené sestavě. Ta mladá lajna nás smázla. Musíme mít hlavně své hráče a ne spoléhat na střídavé starty. Co ale nemůžu vstřebat je skutečnost, že jsme se nesešli na třetí semifinále a ani na zápas o 3. místo. Tím se ještě jednou chci všem omluvit.

2. Letos nikdo asi nijak nevynikal, ale jsou určití borci, bez kterých bychom byli poloviční. Např. Rezek, Poláček, Netušil. V několika zápasech nás podržel i brankář na střídavý start Jarda Havel z Žízně, což k jeho věku a netrénování super.

3. Soutěž jako taková má smysl, ač jsou tam tři skupiny. Dubí a Coma, dole Chlumec a pak zbytek týmů. V semifinále, ale kartami zamíchali Ještěři, což jsem nečekal. Možná je doplnili kluci z A týmu, ale nevím to přesně, ale hlavně, historie se na to neptá. Věřím, že příští sezona se odehraje bez potíží a opět se vrátí pravidlo o deseti startech v základní části. Letos se vlivem okolností nemohlo uplatňovat. Ale popravdě ani nevím, kdo to do jaké míry využil.

4. S kluky jsme se domluvili, že další sezonu ještě dáme, vždyť budeme mít 40 let od založení klubu. Takže by bylo smutné, pokud bychom to nedali. O odchodech zatím nevím, a zda budou mít kluci z Beranů ještě chuť u nás hostovat, také nevím. Jinak jsme v jednání se šesti novými kluky, které bych rád viděl na nějakém turnaji a pokud bude oboustranný zájem, tak by to bylo fajn. Letošní docházka, hlavně semifinále s Comou nám dalo jasnou odpověď, že na pět až šest lidí se to nedá hrát a do nižší soutěže se nám nechce. Ale pokud tam budeme zařazeni, tak se nedá nic dělat. Chtěl bych, abychom nastupovali minimálně ve dvou lajnách, a budu spokojený. A možná se rýsuje i nějaké překvapení nebo dvě, co se týče našeho posílení, ale dokud to nebude hotové, tak nemá cenu o tom mluvit.

Marcel Holl – Wolves Chomutov

1. Sezónu hodnotím kladně. Dokázali jsme potrápit soupeře na čele, jen mě mrzí závěr jara, kdy jsme i kvůli docházce a marodce ztratili některé zápasy. V play-off se se nemáme za co stydět, myslím si, že jsme Ještěry dostatečně potrápili.

2. Vyzdvihnul bych hlavně týmové pojetí. Ale pokud jde o jednotlivce, tak naší oporou byl brankář Kuba Toth.

3. Nám osobně tato soutěž vyhovuje, jen mě možná trošku mrzí, že dojde k jejímu zrušení, protože si myslím, že některé týmy by svou kvalitou do druhé ligy patřili a některé zatím ne. To je i náš případ. Vidět to bylo hlavně na jaře, kdy nám vypadlo dost hráčů z různých důvodů a kvalita šla dolů. Osobně jsem pro zachování takového mezistupně mezi druhou ligou a oblastní ligou.

4. Příchody a odchody se budou odvíjet od soutěže. Ale s nějakým odchodům, možná citelným se nevyhneme. Léto ukáže. Každopádně to bude asi těžká manažerská práce.

Martin Rus – SK Dubí

1. Když bych to měl zhodnotit jedním slovem, tak jako neúspěšnou. Už před sezónou jsem říkal, že bychom chtěli do finále, základní část se nám povedla nad očekávání, ale pak přišel výbuch v play-off, který kazí dojem z celé sezóny. Sice jsme získali alespoň bronzovou medaili, ale rádi bychom si jí uhráli na hřišti a ne díky tomu že se náš soupeř nesešel.

2. Zmíním dvě jména, Míla Kváš nás táhnul v produktivitě celou sezónu, a jakmile nenastoupil, bylo to znát. A pak Pepa Sobotka, který po svém návratu k hokejbalu chytal opravdu výborně jak za áčko, tak i za béčko.

3. Úroveň odpovídala tomu, že je to mezistupeň mezi 2. Ligou a Oblastní ligou. Některé zápasy se nám podařilo vyhrát větším rozdílem, ale některé zápasy i s týmy z dolních pater tabulky byly vyrovnané a o výhru jsme museli bojovat až do konce.

4. Určitě pokračujeme a nejspíše poprvé v historii klubu ve 2. Lize. Nějaké odchody budou, doufám, že jich nebude moc. Co se týká posil, určitě bych chtěl kádr doplnit o dva, tři hráče, aby se nestalo že play-off dohráváme z různých důvodů na 10 lidí.

Tomáš Zdvořáček – HBC Coma Team

1. Po divokém podzimu jsme rádi, že se soutěž odehrála. Hodnotit jí můžeme jenom pozitivně, protože jsme získali již 9. titul. Bohužel i nám se stalo, že jsme jedno utkání z důvodu malé účasti neodehráli.

2. Vyzdvihnout musíme všechny naše gólmany a největší radost nám dělá výkonnostní posun našich dorostenců. Za vše hovoří statistiky v play-off, které jsme ovládli.

3. Úroveň soutěže byla vysoká, a všechna utkání byla vyrovnaná. V play-off kvalita ještě gradovala.

4. Budoucnost vidíme pozitivně. Na naší strategii propojování zkušenosti s mládím nic neměníme. Očekáváme doplnění kádru o 2-3 hráče. A ambice na příští rok jsou jasné, usilovat budeme o 10. titul.

Ludvík Schwarzjirg – HBC Ještěři Ústí nad Labem B

1. Po trochu rozpačité podzimní části, jsme se v jarní části soutěže zlepšili a s konečným 4. místem jsme byli spokojeni. V play-off jsme se dostali do finále, druhé místo bereme. Po dvou těsných výhrách ve ČF proti Wolves a extrémně vyrovnané SF sérii proti Dubí, jsme ve finále proti Comě tahali za kratší konec. Zejména v nedělních zápasech nám už docházely síly. Bylo znát, že jsme v podstatě celé play-off odehráli na 2 lajny s občasným protočením několika hráčů. Tímto děkuju hráčům „áčka“, že nám během celé sezóny chodili vypomáhat a doplňovat sestavu, do finále bychom se bez nich nedostali.

2. Jarní část soutěže se vydařila herně i bodově Patrikovi Koevovi. Vyzdvihnout bych ale chtěl hlavně Aleše Homolku, který parádně odchytal celé play-off jak za béčko, tak i za áčko, k tomu ještě vypomáhal týmu Orlíku.

3. Předně jsme rádi, že se soutěže po dvou letech normálně dohrály. Myslím, že regionální liga měla letos dobrou úroveň. Kredit si zaslouží všechny týmy a všichni hráči, kteří v soutěži nastoupili a podíleli se na její kvalitě.

4. Béčko příští sezónu určitě přihlásíme. Co se týká hráčů, tak ačkoli je na nás na papíře víc než dost, realita letošní sezóny byla taková, že bez doplňování sestavy „áčkaři“, bychom sotva pravidelně nastupovali alespoň na 2 lajny. Do příští sezóny už máme domluveny příchody několika hráčů, které tuto situaci vyřeší.

Ocenění za uplynulou sezónu

All stars team:

Brankář: Jakub Toth (Wolves Chomutov)

Obránci: Miroslav Růžička (HBC Coma Team), Jakub Jirava (SK Dubí)

Útočníci: Miloslav Kváš (SK Dubí), David Gottfried (HBC Coma Team), Josef Poláček (HBC Perla Řetenice M.L. 1983)

Individuální ceny:

Nejlepší brankář ZČ: Pavel Hurych (SK Dubí)

Nejlepší obránce ZČ: Miroslav Růžička (HBC Coma Team)

Nejlepší střelec ZČ: Miloslav Kváš (SK Dubí)

Nejužitečnější hráč ZČ: Miloslav Kváš (SK Dubí)

Vítěz kanadského bodování ZČ: Miloslav Kváš (SK Dubí)

Nejužitečnější hráč PO: Kale Costa (HBC Coma Team)

Cena fair play: HBC Black&White Dečín

Vítěz základní části: SK Dubí