Ostatní oznámení

Vicemistři světa nezní úplně špatně, říká po mistrovství světa Jan Müller, který se na něj připravoval 7 měsíců

Na mistrovství světa v Kanadě vybojoval s týmem stříbrné medaile také Jan Müller. Mostecký útočník se na tuto reprezentační akci poctivě připravoval a s týmem se snažil dojít co nejdál. Druhé místo ho trápí, ale s odstupem času na něj bude nahlížet jako na úspěch.

Byla to pro mě velice cenná zkušenost

Honzo, zúčastnil jste se mistrovství světa v Kanadě, byla to pro Vás první významná reprezentační akce u hokejbalu. Překvapila Vás nominace?

Máte pravdu, že to byla moje první větší akce u hokejbalu. Od prosince jsem se účastnil všech kempů a srazů reprezentace, na kterých jsem se snažil dokázat trenérům, že bych měl být na mistrovství světa. Poctivě jsem na tom makal celou dobu. Takže spíš než mě to překvapilo, mě to potěšilo a byla to odměna za tu tvrdou práci.

V Montrealu jste měli nějaké organizační problémy, ale i přesto se vám podařilo vybojovat stříbrné medaile. Jaká to pro Vás byla zkušenost?

Na posledním srazu v Mostě jsme se o tom bavili s trenéry, že jakákoliv nepříjemnost a náhlá komplikace nám nesmí znechutit cestu k našemu cíli, že se přes to musíme přenést a nechat to plynout, protože s tím stejně nic neuděláme. Začalo to už na letišti v Praze a od první chvíle se nám komplikovalo jak samotné cestování, tak pak i nepříjemnosti po příletu, kdy nám nedorazila půlka věcí a výstroj, vybavení, hokejky. Takže jsme museli absolvovat první trénink v popůjčovaných věcech a bez brankářů. Na první zápas nám na hotel nepřijel autobus, tak jsme museli na poslední chvíli řešit dopravu a Uber taxi na zápas, kde jsme dorazili a měli jsme 20 minut do začátku zápasu. Snažili jsme se to nepřijímat a podat na hřišti co nejlepší výkon. Byla to pro mě velice cenná zkušenost. Nenechali jsme si to ničím a nikým znechutit. Šli jsme společně za naším cílem, který nám o kousek utekl.

Na výsledcích jste se podílel devíti body, vsítil jste tři branky a k tomu zapsal šest asistencí. Jak jste byl spokojený se svým výkonem?

O tom ten turnaj není. Osobní statistiky jsou vám k ničemu, když odjíždíte bez medaile. Bylo fajn se na tom podílet kanadskými body, mohlo jich být i víc, kdybych využil více šancí nebo spoluhráči proměnili více příležitostí z mých nahrávek (smích). Se svým výkonem jsem byl spokojený, odevzdal jsem tam maximum.

Jan Müller v reprezentačním dresu. (Autor fotky: Knapper)

Sedm měsíců jsem dřel na toto konkrétní mistrovství

S týmem jste měli nabitý program, hráli jste každý den. Bylo to pro Vás náročné nebo Vám větší množství zápasů za sebou nevadilo?

Jsem výborně fyzicky vybavený a připravený. Sedm měsíců jsem dřel na toto konkrétní mistrovství. Těšil jsem se na to. Bylo to náročné, ale tím, jak jdete turnajem zápas od zápasu a vyhráváte, tak je to skvělé a únavu nevnímáte.

Ve skupině jste neprohráli žádné utkání a skončili jste první. Věřili jste si pak více v zápasech play off?

Ano, zvedala se naše herní kvalita. Povzbudí vás to do dalších bojů.

Došli jste až do finále, kde jste prohráli s Kanadou 3:6. Bylo to jediné mužstvo, které vás porazilo. V čem byl soupeř lepší?

Měl lepší start do zápasu, nedolehla na ně tíha okamžiku, povedlo se jim dát první góly, to pak určilo ráz zápasu. I když jsme se snažili, dotahovali a nechali tam vše, nedokázali jsme ten zápas otočit.

Přivezli jste si stříbrné medaile. Mrzí vás ještě, že jste nezískali zlato, nebo to berete s odstupem času jako úspěch?

Upřímně mě to trápí, protože jsme na to měli. S odstupem času budu určitě rád, vicemistři světa nezní úplně špatně.

Mostecké zastoupení na Mistrovství světa 2022 v Montrealu. Jan Müller (vlevo dole), Leoš Gerlich, Jan Pospíšil, Tomáš Chyba, Zdeněk Král a Slavomír Švancar. (Autor fotky: HBC Most)