Ostatní oznámení

Konec Litvínova mě stále mrzí, říká Karel Linhart

Další rozhovor je s jedním ze zakladatelů týmu HBC Lev Litvínov Karlem Linhartem. Toho již na severočeských hřištích nevídáme, nastupuje totiž v Pražské lize za tým SHM HK Avir Praha. Co ho k tomu vedlo, a další zajímavosti nám prozradil v rozhovoru.

Za Avir nastupujete už čtvrtou sezonu, co Vás k tomu vedlo jít hrát hokejbal do Prahy?

Důvodem byla změna mého zaměstnání. Dostal jsem pracovní nabídku z jedné renomované pražské advokátní kanceláře, která se nedala odmítnout. Do Prahy jsem se přestěhoval na jaře roku 2017, a tak jsem si ze Lva rovnou vyřídil střídavé starty do Aviru. Následující sezona pokračovala ve stejném duchu, kdy jsem hrál za oba zmíněné týmy. Poté, co Lev skončil, mi ale zbyl bohužel už jen Avir.

Jak se Vám osobně a také týmově v Aviru daří?

Když to vezmu z pohledu týmu, tak Avir je tým, který je plný zkušených hráčů, kteří si v minulosti zahráli buď hokejbalovou extraligu, nebo patřili mezi tahouny svých předchozích týmů v nižších soutěžích. Díky tomu, a také díky skvělému kolektivu, patří Avir mezi nejlepší tým Pražské ligy a téměř pravidelně se po základní části umisťuje v horních, ne-li nejvyšších, patrech tabulky. Smutné je, že za mého čtyřletého působení jsem si s Avirem zahrál pouze jedno play-off (v sezoně 2017/2018), ve kterém jsme vypadli v semifinále (1. rok jsem dal v play-off přednos Lvu, se kterým jsme nakonec vyhráli titul, a 3. a 4. rok se play-off nehrálo, resp. nebude hrát kvůli pandemii koronaviru).

Pokud jde o mé individuální výkony, tak si myslím, že převládá spíše spokojenost. Ale víte co, vždycky to může být lepší. Rád bych to s Avirem jednou dotáhl k titulu.


Když se koukneme na soupisku Aviru, najdeme na ní i dost hráčů (Polák, Abraham, Hanzlíček, Koval, Kubeš), kteří také nastupovali nebo ještě nastupují i v soutěžích na severu Čech. Jak se to povedlo?

No, je pravda, že nás tam už pár je. A musím se přiznat, že v tom mám tak trošku prsty já. Je to proto, že mám hodně kontaktů na kluky, kteří se ze severu přestěhovali do Prahy za prací nebo za studiem vysoké školy. Když nám v Aviru chyběli hráči, nebo bylo třeba tým posílit, nabídl jsem našemu vedoucímu, že se po někom poptám a zadařilo se.

Než jste se definitivně přesunul do Prahy, tak jste dlouhá léta nastupoval a vedl tým Lev Litvínov, pořád Vás mrzí, že už tým nepůsobí v žádné soutěži?

Určitě, ani nevíte jak! Lev byl tým, který měl za dobu své existence nemálo úspěchů a jako takový mi přirostl k srdci. Ano, je to samozřejmě i tím, že to bylo „moje dítě“, které jsem kdysi se svým kamarádem Radkem Kopýtkem založil a staral se o něj, ať už sám nebo s někým (vyjma Radka též s Martinem Rusem), po celou dobu jeho fungování.

Největším úspěchem Litvínova bylo vítězství ve 2. Lize v ročníku 2016/2017, jste s někým z vítězného týmu pořád v kontaktu, i když už bydlíte v Praze?

No jo, náš slavný titul. To byla sezóna, ve které si sedlo snad úplně všechno. Ostatně tak to během takových úspěšných sezón často bývá.

Ano, nadále udržuji kontakt s Martinem Rusem, s kapitánem Milanem Králem a Radkem Kopýtkem, který jako jediný žije poblíž Prahy. S ním se tedy vidím nejčastěji, a to minimálně každou první středu v měsíci na pivku, a to i v téhle nelehké době, kdy ovšem každý z nás, spolu s dalšími kamarády, sedí doma u PC a diskutujeme a popíjíme spolu online.

Vidíte svou budoucnost v Praze nebo je u Vás reálný návrat domů do Litvínova? Pokud ano, za koho byste nastupoval, když už Lev není na hokejbalové mapě?

Těžko říct. Momentálně žiji v Praze a k návratu bych musel mít nějaký opravu velký důvod. V Praze mám v současné době práci, ale zrovna ta by v mém případném návratu neměla hrát roli. Je zkrátka doba, jaká je, a firmy se naučily se svými zaměstnanci fungovat na dálku, tj. formou homeofficu.

Kdybych se přeci jen jednoho dne rozhodl vrátit, byl bych zdravotně v pořádku, byl by zájem a věděl bych, že mám pořád co nabídnout, tak bych se s největší pravděpodobností hlásil k týmu SK Dubí, ve kterém jsem již v minulosti krátce působil, a v současnosti tam působí řada mých bývalých spoluhráčů ze Lva, a dokonce se tam najde i můj současný spoluhráč z Aviru.


Když byste měl porovnat úroveň soutěží, ve kterých jste nastupoval na severu Čech a v Praze, jak by to dopadlo?

V mém případě to znamená porovnat 2. Ligu s Pražskou ligou, která je v ligové hierarchii vlastně na úrovni kraje. Když to napíšu takhle, tak si většina ze čtenářů řekne, že 2. Liga musí být logicky kvalitnější. Já s tím souhlasím, ale souhlasím s tím v rozsahu cca prvních tří týmů 2. Ligy. Se zbylými týmy si myslím, že by se ty lepší týmy z Pražské ligy mohly v pohodě měřit. 2. Liga si svoji kvalitu totiž získává především tím, že v ní hraje spoustu hráčů, kteří v minulosti hráli nebo stále hrají hokejbalovou extraligu nebo dříve hrávali hokej. Obdobně to ale platí i o Pražské lize, která je také plná hráčů, kteří mají zkušenosti, ať už z hokejbalové extraligy nebo z hokeje. To jí bez debat dodává svou kvalitu.

A co se týká srovnání například zázemí, rozhodčích nebo ustrojenosti týmů?

Pražská liga se hraje vesměs celá v Praze na Palmovce a tam si na zázemí nemohu stěžovat. Typově je to podobné se zázemím, které nabízí staré šatny v Ústí nad Labem, takže v tom (možná ze starého zvyku) problém nevidím.

Co se ustrojení hráčů týká, tak Pražská liga za 2. Ligou značně zaostává, protože kromě dresů v ní nejsou požadavky na jednotnou barvu výstroje (štulpny, kalhoty ani helmy). To si myslím, že je škoda. Na druhou stranu pořád musíme myslet na to, že je to liga na úrovni krajské soutěže, ve které drtivá většina týmů nemá ambice postoupit výš a hráči se tam chodí (aniž bych chtěl nějak degradovat úroveň ligy, kterou jsem popsal výše) po práci „vyblbnout“. Proč píšu po práci? Protože se v drtivé většině hraje ve večerních hodinách všedních dnů.

Pokud jde o srovnání úrovně rozhodčích, tak ti budou pořád stejní – vždycky se na ně bude nadávat, ať už pískají jakkoliv. Ne, myslím si, že jejich úroveň je celkem dobrá, pískají tu i rozhodčí, které často můžete vidět i na severu Čech. Dokonce, když jsme se Lvem hráli v titulové sezóně finále, tak nás v našich domácích utkáních pískali chlapi, kteří pravidelně pískají zápasy Aviru, což samo o sobě svědčí o jejich kvalitě.