Liga st. žáků

Litujeme, že jsme se nedostali na celorepublikové finále. Za posledních 20 let jsem nezažil takhle vyrovnaný ročník, hodnotí sezónu Michal Tuček.

Práce trenéra je jednou z nejdůležitějších činností v týmu, zejména jedná-li se o mládežnické kategorie. Své o tom ví Michal Tuček, který už se trénování věnuje 20 let, a i proto mládež v Ústí má výbornou průpravu do budoucích let.

Michale, letošní sezónu jste s týmem zakončili na krásném 4. místě z 11 účastníků, jak z pozice trenéra hodnotíte sezónu?

Před sezónou a prakticky i po podzimní části jsme po sportovní stránce určitě 4. místo považovali za úspěch. Jak se ale říká, „S jídlem roste chuť,“ tj. i s několikatýdenním odstupem stále litujeme toho, že jsme se nedokázali probojovat na celorepublikové turnaje. Za jarní část si to kluci opravdu zasloužili, zejména uvážíme-li, že jsme dokázali dvakrát (podzim i jaro) porazit oba regionální účastníky finálové turnaje. Bohužel, na podzim jsme zbytečně poztráceli nějaké body, které nám v konečném účtování prostě chyběly. Na druhou stranu musím ocenit jedinečnou vyrovnanost a kvalitu všech týmů v soutěži. Za sebe musím říct, že za celých 20 let trénování jsem nezažil takhle vzácně vyrovnaný ročník. Právě těžké zápasy mohou jednotlivce i celek posouvat kupředu. Kádr se nám podařilo v průběhu sezóny stabilizovat, když za celou sezónu ukončil kariéru jediný hráč, a postupně zapojit i několik kluků z mladších žáků.

V týmu máte spoustu talentovaných kluků, jako například Davida Kučeru nebo Matěje Šimice, dáváte takovým klukům více prostoru? Jak s takovými talenty pracovat?

Souhlasím, že někteří kluci byli v sezóně rozdíloví a jejich hokejbalový potenciál je poměrně zajímavý. Z tohoto hlediska mě mrzí, že jsme v minulém roce nepřihlásili kategorii dorostu, kde by měli možnost rozvíjet své schopnosti a dovednosti a konfrontovat je s ještě výkonnostně zdatnějšími soupeři, což je dle mého názoru cesta k jejich dalšímu zdokonalování. V příští sezóně bychom chtěli tuto chybu napravit, přičemž jako klub uděláme maximum proto, abychom vzniklou ročníkovou mezeru zacelili.

Naopak máte jistě v týmu hráče, kteří nejsou tak hokejbalově zdatní, jak naopak přistupovat k nim?

Jako trenér jsem si vyzkoušel trénování od mladších žáků po dorost včetně týmu žen a musím říct, že kategorie starších žáků mě vždy naplňovala nejvíce. Je to mládežnická kategorie, kde už se střetává určitá herní kvalita s taktikou, přičemž zde stále ještě není klíčová orientace na výsledek. Vždycky jsem se snažil dát v zápase příležitost všem hráčům nominovaným k utkání. S postupujícím průběhem utkání může docházet k dílčím úpravám s ohledem na jeho vývoj a výsledek. Právě v těchto chvílích dostávají větší prostor opory mužstva a je na každém z hráčů, aby nás přesvědčil, že právě on mezi ty opory patří. Ve věku 14 let už většina hráčů dokáže racionálně a reálně posoudit své možnosti a přínos pro mužstvo. Zároveň se ale mohou stále ještě vyskytnout nováčci, kteří se rozhodli začít s hokejbalem v pozdějším věku, přičemž i oni musí dostat prostor k dalšímu růstu. Nikde není psáno, že ze čtrnáctiletého „nemotory“ nemůže za pár let vyrůst hráč pro A mužstvo mužů. Za sebe radím poctivě trénovat, a navíc si sám ještě přidávat. Mimochodem, Vámi zmiňovaní hráči David s Matějem patří mezi nejlepší právě kvůli přístupu a tomu, co dokáží hokejbalu a přípravě obětovat ve svém volném čase. Velkou roli zde samozřejmě hraje i přístup rodičů.

Setrváte v týmu i v příští sezóně? Jaké jsou ambice?

Tuto otázku si pokládám každý rok. Nakonec sám sebe přesvědčím, že ještě sezónu vydržím. Když se potom někdy zadaří jako naposledy na turnaji krajských výběrů U 13 v Rakovníku, tak to člověka zase nabije do další práce. Možná už by to chtělo novou krev s progresivními názory a metodami trénování, ale upřímně, žádný velký zájem o trénování hokejbalu mezi rodiči či bývalými hráči hokejbalu není. S ohledem na to, že došlo ke generační obměně kádru a ostaršení několika starších žáků do kategorie dorostu, nemáme přehnané výsledkové ambice. Mladší žáci hráli v loňské sezóně regionální turnaje, tudíž jednotlivá utkání pro ně budou nová zkušenost. Pokusíme se navázat na loňský model a v průběhu sezóny se postupně herně i výsledkově zlepšovat. Snad se to podaří.

Co je dle vás nejdůležitější, aby trenér předal svým svěřencům?

Ve svém věku už se řídím spíše tím, ať si každý (hráč, trenér i rozhodčí) vybere od každého, co mu nejvíce vyhovuje. Já nabízím svůj pohled na trénování, přičemž další trenér ho může mít odlišný. Proto je dle mého názoru důležité, aby docházelo k rotaci trenérů a hráči poznali různé trenérské metody, ideálně i prostřednictvím regionálních kempů, a sami si vzali to nejlepší. Pokud se společně zadaří vychovat kvalitního hokejbalistu, tak je to bonus navíc. Nejdůležitější je však vychovávat slušné lidi pro život a pokud se budou bavit hokejbalem, tak jsme to snad udělali dobře. (smích) Sport obecně formuje člověka a kolektivní sport navíc utváří i mezilidské vztahy.


Tabulka Liga starších žáků - Čechy Střed + Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
15 116:47 36
2.
HBC Kladno
14 131:45 35
3.
Elba DDM Ústí nad...
14 95:35 34
4.
SK Rebel Praha
14 97:29 32
5.
HC Kert Park Praha
14 65:54 27
6.
SK Kelti 2008 A
15 107:84 15
7.
HBC Tygři Mladá...
14 52:84 12
8.
SK Kelti 2008 B
15 46:83 12
9.
Wolves Chomutov
14 58:111 12
10.
TJ KOVO Praha
15 10:205 1