2. liga

2. Liga: Zhodnocení sezóny pohledem vedoucích týmů

Sezóna 2023-2024 je již za námi, známe vítěze i poražené, nyní se v článku podíváme na to, jak hodnotí sezónu vedoucí jednotlivých týmů. Kdo byl spokojen, a kdo nikoliv, kdo se přihlásí do další ročníku, a kdo ještě neví? Toto vše v následujících řádcích.

1. Jak byste zhodnotil uplynulou sezónu?

2. Koho byste vyzdvihl z Vašeho týmu? Dařilo se někomu?

3. Co jste říkal na úroveň soutěže?

4. Jak vidíte budoucnost Vašeho týmu? Budou u Vás nějaké odchody a příchody hráčů?

Elba DDM Ústí nad Labem B – Jan Plachý

1. Uplynulou sezónu hodnotím celkově jako neúspěšnou, i když na jaře výsledky i projev hry už byl lepší. Bohužel se nechci vymlouvat, ale na poskládaní kádru jsem měl zhruba měsíc a dost hráčů, které jsem oslovil, už byli domluveni v jiných týmech, což chápu a oslovení se zachovali vůči jinému týmu férově a toho si vážím. Proto byla skladba týmu na začátku soutěže taková, jaká byla. Mrzí mě přístup některých hráčů, jmenovat nechci, ať si to ujasní sami.

2. Pochválit? Svým přístupem v letošní sezoně jednoznačně "jarního" kapitána Tomáše Giesela. Doufám, že ho letošní sezóna nakopla a že se bude chtít posouvat výše a výše. Pochvalu zaslouží i Vít Zeman a David Diepold, kteří svou oddaností k tomuto sportu jdou příkladem mladým dorostencům i juniorům a to nejen v samotném zápase i na trénincích.

3. Úroveň letošní soutěže 2. Ligy byla velmi vysoká. Nebojím se říct, že by 3-4 týmy mohly hrát z fleku 1. ligu. Nebylo pro mě překvapením, že Coma Team nakonec skončila po boji právě s námi poslední. Ukázalo se, že mezi 2. Ligou a oblastní soutěží je ohromný rozdíl. Jestli mohu tipovat vítěze letošního ročníku, tak to bude jeden z dvojice Kadaň, Dubí. (pozn. redakce rozhovor vznikl před začátkem play-off)

4. Jarní část mi jasně ukázala, že trendem musí být začleňování mladých hráčů do dospělého hokejbalu. Už jde jen o to, aby se otrkali a pak se ve svých kategoriích nezalekli vyšší úrovně některého z týmu. O tom, zda budou nějaké odchody a příchody, rozhodnou další týdny, něco v hlavě mám, ale to tu nebudu prozrazovat .

Coma Team – Roman Macek

1. Uplynulá sezóna se nevydařila tabulkově, protože jsme skončili na posledním místě, ale nebereme to jako neúspěch, protože jsme uhráli dobré zápasy a byli jsme vyrovnaným soupeřem ve 2. Lize bez tréninku s věkově nejstarší sestavou.

2. Vyzdvihnout je hrozně těžké, ale asi náš kapitán Tomáš Harkabus, který ve svém věku předvádí neskutečný výkon a hlavně nevynechal snad jediný zápas. Pak je ještě třeba zmínit Aleše Macka, který nám pomohl v celé sezóně bodově, ač měl hokejovou sezonu za HC Děčín.

3. Úroveň je vysoká a týmy, které chtějí uspět, musí opravdu trénovat a posilovat tým o mladé hráče.

4. Naše budoucnost je jasná. My si to zkusili ve 2. Lize a víme, že s naším věkovým průměrem jdeme do nižší ligy bez tréninku a na pivko. Máme sice mladé šikovné hráče, ale ti mají svoje povinnosti ve svých hokejových klubech. Uvidíme, až skončí a náš čas přijde ve vyšších ligách.

SHC Killers Litoměřice – Jaroslav Ježek

1. Sezóna byla jako na horské dráze. Na konci zimní části jsme byli na 3. místě. Jarní část se nám tolik nepovedla, zranilo se nám několik hráčů a to se projevilo jak na účasti, tak na výsledcích. Výsledkem byl propad na 6. místo. V play-off jsme mohli jen překvapit.

2. Určitě bych vyzvedl Michala Hubeného, který byl tahounem našeho týmu. Další, koho bych chtěl zmínit, je gólman Michal Růžička. Ten nás podržel v těžkých zápasech a pomohl nám v dobrých výkonech. Ne nadarmo vyhrál nejlepšího gólmana základní části. A snad s ním můžeme počítat i příští sezónu.

3. Soutěž byla vyrovnaná, i když mezi prvním a posledním týmem byl rozdíl 20 bodů.

4. Pokud budeme chtít pokračovat i nadále ve 2. Lize, určitě budou muset být nějaké příchody, ale zatím nedokážu říct kdo. Pár hráčů nás ale i ze zdravotních problémů opustí.

Ještěři Ústí nad Labem – Ivan Kučera

1. S odstupem času si myslím, že vzhledem ke všem okolnostem, co bylo třeba během sezony řešit, se nejednalo o špatnou sezonu. Bylo třeba se po více stránkách lehce zahojit z loňské neúspěšné sezony v 1. lize. Bylo třeba se vypořádat s odlivem veškerých lidí, co nastupovali na SS za či z Elby, jelikož si Elba přihlásila B tým do stejné soutěže. Bylo třeba z našich dvou týmů (A, B) udělat jeden, konkurenceschopný ve druhé lize. To vše se nám více méně podařilo, občas se vyhrálo, občas prohrálo, ale důležité je, že nás to společně bavilo!! Trénovat, hrát zápasy, po zápase "regenerace", prostě fajn lidi, co spojuje hokejbal, to je podle mě to, oč v našem sportu jde. Čtvrté místo je zřejmě reálný obraz našich letošních možností. Samozřejmě jsme si před play-off mysleli na finále, play-off hokejbal hrát umíme, ale musím uznat, že Kadaň byla nad naše síly, hrála velmi dobře a zaslouženě si zahraje finále.

2. Nechtěl bych jmenovat, každý má v týmu svou roli a věřím, že každý udělal během sezony maximum, aby týmu pomohl, hrát co nejlépe a dostat se co nejdál. U někoho to znamená odehrát plný počet zápasů, u někoho půlku, u někoho klidně i jen jeden zápas, každý, jak mu život dovolí a za to si vážím všech, co se letos zapojili a přišli makat.

3. Úroveň byla velmi dobrá, hrály se vyrovnané zápasy, muselo se bojovat o každý bodík do tabulky, nebylo nikterak šíleně nereálné, jak tomu v nižších soutěžích bývá, když poslední potrápil nebo dokonce i porazil prvního a tak to má být, to pak člověka baví.

4. Budoucnost spojíme opět s druhou severočeskou ligou a nějaké obměny, či doplnění budou určitě, ale nic dramatického.

Dandy Malé Březno – Ondřej Fencl

1. Jednoduše neúspěšně. Chtěli jsme navázat na loňský rok a v play-off dojít co nejdále. Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo.

2. Máme skvělé hráče, ale že by letos někdo letos vyloženě vyčníval, se asi říct nedá. Nicméně bych zmínil a vyzdvihl tři jména. Martin Zadák - správce, který se nám po celou sezónu skvěle stará o areál v Malém Březně. František Štrébl - starosta naší obce, který nám nemalou měrou pomáhá ve všech ohledech a máme díky němu skvělé podmínky. A v neposlední řadě našeho spoluhráče Kubu Šarlingera, za kterého jsme všichni rádi. Dostal se z toho nejhoršího, uzdravil se a teď už na tom bude jen a jen lépe.

3. Jako každoročně má naše liga velkou kvalitu a to se dost projevuje právě v play-off.

4. Určitě budou, zatím je to v řešení, ale změny nastat musí.

SK Dubí – Martin Rus

1. Pár dní po prohraném pátém finále se mi sezóna nehodnotí vůbec lehce. Momentálně ve mně převládá zklamání, od titulu jsme nebyli zas tak daleko. Kdy a jak jsme si ho pohráli je věc jiná. Ale asi s odstupem času budeme všichni hodnotit druhé místo jako úspěch, letošní 2. Liga byla opravdu kvalitní.

2. Tuto otázku pojal trošku jinak. Každý máme v týmu nějakou roli, někdo dává více gólů, někdo lépe brání atd., takže z týmu bych nikoho nejmenoval. Koho bych však vyzvedl, tak jednoznačně naše fanoušky a především „tvrdé jádro“ z fanklubu. Hokejbal hraji opravdu dlouho a u žádného týmu, kde jsem hrál, jsem nezažil, aby se vytvořila tak velká skupina fanoušků, která nás podporovala opravdu celou sezónu na všech zápasech. Vrcholem všeho byl poslední zápas v Kadani, kam nás přijelo podpořit cca 70 našich fanoušků. Takže za celou sezónu jedno velké DÍKY.

3. Naše 2. Liga má rok co rok vyšší kvalitu, i zápasy s hůře postavenými týmy byly těžké a někdy nás obraly i o body. V play-off v obou našich sériích byl k vidění opravdu kvalitní hokejbal.

4. Bohužel vím o hráčích, kteří chtějí ukončit svoji kariéru nebo se přesunout do našeho B týmu. Takže nějaké doplnění kádru bude muset nastat. Žádné velké zemětřesení nepředpokládám, ale nějaké nové tváře určitě přivítáme.

Panthers Kadaň – Ondřej Tumpach

1. Sezónu musíme hodnotit pozitivně, dokázali jsme obhájit titul, což nebyl úplně prvotní plán, ale po tom, jakou jsme měli jarní část sezóny, jsme začali pomalu věřit, že by se to mohlo povést.

2. Já nechci nikoho vyzdvihovat, my jsme celou sezónu šlapali jako celek a i přes nízký počet hráčů jsme některé zápasy vyhrávali tou týmovou hrou. Víme, že jeden hráč vyčníval a to dost, ale to věděli i soupeři.

3. Úroveň soutěže se proti minulé sezoně zvedla, všechny zápasy byly vyrovnané a každý mohl porazit každého. V loňské sezóně jsme tam měli nějaké vyšší výhry, ale to letos vymizelo. Především musím vyzdvihnout finálovou sérii s Dubím, to bylo finále jak se patří.

4. Já doufám, že dokážeme udržet to jádro týmu. Jestli budou nějaké odchody, to teď těžko říct, ale předpokládáme, že ten hráč, co vyčníval, půjde o ligy výš. Pokusíme se to nějak doplnit, zatím se nám to žádný rok úplně nepodařilo, tak doufáme, že se nám podaří někoho nalákat.

Berani Ústí – bez odpovědí