2. liga

Plachý se přesunul v letošní sezoně z HBC Most do Elby DDM Ústí nad Labem

Jednačtyřicetiletý Jan Plachý působí jako trenér mladších žáků v ústeckém celku a hraje za rezervu Elby DDM Ústí nad Labem. V minulé sezoně působil v týmu HBC Most, proč už v něm nepůsobí a jaké má vize ve sportu s oranžovým míčkem?

V minulé sezoně jste jako trenér působil v Mostě, ale přesunul jste se do sousedního Ústí nad Labem, kde máte na starosti kategorii mladších žáků, jak jste spokojen?

Přesun nebyl plánovaný, ale holt jsem se neztotožňoval s jistými osobami. V Mostě jsem byl jako hráč osm let a zároveň trénoval mládež. Teď jsem v Ústí nad Labem, které mě vychovalo a cítím, že bych to měl vrátit. Jsem spokojený, když děti mají radost ze hry, emocí a když si tvoří v kolektivu nové kamarády. O tom sport je, a až poté jde o výsledky.

Jaké máte plány co se týče funkcionářské štace? Chtěl byste trénovat i starší kategorie, nebo Vás více baví ti mladší?

Postupnými krůčky bych se rád chtěl posunout výše až ... To je ve hvězdách.

Mimo trénování se věnujete i hraní. Pravidelně nastupujete za rezervu Elby DDM Ústí nad Labem, jak Vám nejvyšší liga regionu sedí?

Za 20 let hraní v Extralize se něco určitě naučíte, něco dokážete. Ve druhé lize je na všechno více času, tempo i úroveň hry je mnohem nižší. Zároveň ale i ve 2. Lize nastupuje dost hráčů, kteří by svým umem mohli hrát vyšší soutěž. Ale je to tak, že oni se posouvat nechtějí a nechtějí tomu věnovat něco navíc (trénink, cestování).

Je Vám jednačtyřicet let, což je pro hokejbal věk, který patří už do té druhé části herního období. Pociťujete na sobě nějaké zdravotní omezení? Předcházíte zraněním například delší rozcvičkou?

V době začátku Covidu, kdy se po čase rozběhly nižší soutěže (Extraliga nikoliv), jsem si udělal střídavý start do tehdejší Dukly a v prvním zápase mě odvezla záchranka do nemocnice. Přetržený zadní stehenní sval mi ukončil extraligovou kariéru. Jsem omezený v pohybu, sval mě nepustí, i přesto mě to baví. Na každý zápas se rozcvičuji a mažu různými mastičkami, aby tělo vydrželo. (smích)

Každý hokejbalový nadšenec musí skloubit pracovní vytížení s tím sportovním, jak je to pro Vás složité vše přizpůsobit tomu, abyste se mohl naplno věnovat sportu s oranžovým míčkem?

Když to miluješ, není co řešit a čas si uděláš. Vše ostatní jsou jen výmluvy. A jelikož jsem pánem svého času, tak to mám o něco jednodušší než někteří jiní lidé.


Máte nějaké plány, či cíle, kterých byste chtěl ještě ve sportu dosáhnout? Uvažujete o tom, že byste ještě někdy nastoupil v extraligovém utkání?

Pravidelně hraji v kategorii Masters různé turnaje a bylo by krásné teď v nejbližší době vyhrát turnaj v hokejbale 3vs3 v Hodoníně letos v červnu. O tom, jestli ještě nastoupím v extraligovém zápase, rozhodne trenér a moje výkonnost. Jsem rád, že se mi celkem daří, a že jsem v B týmu Elby DDM doufám přínosem.

V případě že máte nějakou chvilku bez práce, či sportu, tak čemu se nejraději věnujete, nebo jaké další koníčky máte?

Mám rád výlety po Česku i zahraničí. V teplém období roku chodím relaxovat na ryby. Mám dva syny, jeden z nich už hraje také za Elbu DDM a druhý to je hlavička, ten jednou vymyslí perpetuum mobile. (smích)

Tabulka 2. Liga - Čechy Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Panthers Kadaň
21 90:49 47
2.
SK Dubí
21 111:58 43
3.
HSÚ Berani Ústí...
21 92:51 41
4.
HBC Dandy Malé...
21 65:74 30
5.
HBC Ještěři...
21 69:72 28
6.
SHC Killers...
21 65:92 27
7.
Elba DDM Ústí nad...
21 59:97 19
8.
HBC Coma Team
21 61:119 17