Regionální liga

Hokejbalový matador Radek Hůja na konci své hráčské kariéry

5 titulů, 379 zápasů, 477 bodů, 225 branek a 253 asistencí, to je výčet extraligových statistik Radka Hůji, který nejspíše letos hraje poslední sezónu. Odejde úplně z hokejbalu, nebo se hodlá věnovat i funkcionářské činnosti? Co ho nejvíce trápí a proč nepřidá další sezonu?

Radku, nemůžu začít jinak než věkem, dvaapadesát let, to už je pořádná porce a vy jste stále na hřišti a proháníte se s mladými, jak se cítíte?

Tak v současné době se necítím úplně dobře. Provázejí mě dost zranění, a tak teď spíše než hru řeším své zdraví. Již několik let nemohu moc trénovat a hraní pak je také spíše víc bolest než radost. Pokud jsem ale zdráv, nemám problém stíhat podstatně mladší hráče. Spíše se divím jim, že jim nevadí, že takový děda jim stačí.

V minulé sezoně jste hrál nejvyšší regionální ligu za HBC Bazzy Děčín, letos hrajete za rezervu HBC Ještěři Ústí nad Labem, kde jste zatím odehrál šest utkání a zapsal pět kanadských bodů. Cítíte rozdíl v náročnosti lig?

Já jsem odehrál pouze tři utkání. Chodím si spíše jen pro účast, aby případně mohl na jaře hrát play-off. Určitě je podstatný rozdíl mezi těmito ligami. Druhá liga se mi určitě líbila, ale hrát za Děčín jsem už nechtěl. Přeci jen v mém věku jezdit na zápasy v 8 lidech a z toho 6 ústečáků je nedůstojné a je spíše ostuda, ale hlavně pro někoho jiného. Letos jsem chtěl okusit nižší soutěž, hlavně kvůli menší časové náročnosti. Z této soutěže moc nadšený nejsem, očekával jsem větší kvalitu. Úroveň zvyšují hráči, kteří hrají a hlavně by měli hrát spíše lepší soutěže. Pak se tu setkávají hráči dosti rozdílných kvalit. Na play-off se pak týmy posílí o další hráče a pak už ta kvalita je opravdu dobrá. Otázkou však je, jestli je to takhle správně.


Zvažujete konec hokejbalové kariéry nebo ještě hodláte pokračovat?

Nedávno jsem přidal na svůj Facebook jeden příspěvek. A sice o tom, že mi mé tělo už několik let naznačuje, že bych měl hraní ukončit. Bohužel letos už žádné naznačování, ale tělo si řeklo samo, že je ten správný čas. A tak opravdu po sezóně končím. Ač jsem to neměl úplně v plánu, ale je dost pravděpodobné, že ještě uspořádám nějaký rozlučkový zápas. Jestli úplně odejdu z hokejbalu ještě nevím, vše je ještě moc čerstvé a zvažuji další možnosti.

Když se podíváme na statistiky, tak Vaše hráčská kariéra byla opravdu bohatá, je něco, co Vám utkvělo v paměti nejvíce? Na co velice rád vzpomínáte?

Myslím, že je na co vzpomínat. V extralize jsem odehrál podle mých statistik 379 zápasů s bilancí 477 bodů (225+253). Což není úplně špatné. Určitě nelze zapomenout žádný z těch 5 titulů. V roce 2004 pak 3. místo v anketě Hokejbalista roku. A na závěr kariéry i titul na MS veteránů. Jenže vždy pro mě byly důležitější spíše týmové úspěchy než ty osobní.

Napříč Regionem se šušká něco o lize pro hráče Masters, ale zatím nic konkrétního. Když by se to podařilo, přihlásil byste se?

Myslím, že bych tuto soutěž nehrál. Protože stejně jako v dalších veteránských soutěžích, by se jako vždy nakonec povolilo několik vyjímek pro mladší hráče a nakonec jako všude pak hrají hráči s extraligy a podobně. Navíc jak už jsem řekl, je pro mě zdraví teď nejdůležitější. Přeci jen jako dvojnásobný děda si chci užít i vnoučat.